top of page

CENTRUL DE EVALUARE A PROFILULUI SOCIO-EDUCATIONAL (CEPSE)

(CEPSE) reprezintă un centru de cercetări care funcÅ£ionează în cadrul Universităţii „BabeÅŸ-Bolyai”, Facultatea de Sociologie È™i Asistență Socială.  A fost înfiinÅ£at prin Hotărârea Consiliului Profesoral a Senatului din 10 noiembrie 2009, È™i acreditat ca un centru de cercetare al UBB de către senatul UBB 13.05.2013 (Hotărâre a Senatului Universităţii "BabeÅŸ-Bolyai" nr. 308/SEN/13.05.2013). Centrul CEPSE este subordonat Departamentului de Asistență Socială din cadrul Facultăţii de Sociologie È™i Asistență Socială.

​

Misiunea CEPSE

​

Centrul iniÅ£iază ÅŸi dezvoltă studii, acÅ£iuni ÅŸi proceduri pentru îmbunătățirea politicilor educaÈ›ionale din È™colile româneÈ™ti È™i diminuarea riscului de abandon È™colar. ParticipanÈ›ii la centru sunt animaÈ›i de principiul egalității de È™anse în educaÈ›ie È™i prin educaÈ›ie, fără deosebire de statut socio-economic, gen, dizabilitate, etnie, rasă, orientare sexuală. Valorile care animă cercetările sunt cele ale È™colii incluzive, care în accepÈ›iunea noastră e o È™coală deschisă pentru toÈ›i, în care diversitatea este respectată È™i celebrată.

Misiunea centrului este în conformitate cu art. 117 din legea EducaÅ£iei cu privire la activitatea de cercetare din unităţile de învăţământ superior: "cercetare ÅŸtiinÅ£ifică, dezvoltare, inovare ÅŸi transfer tehnologic, prin creaÅ£ie individuală ÅŸi colectivă, în domeniul ÅŸtiinÅ£elor, al ÅŸtiinÅ£elor inginereÅŸti, al artelor, al literelor, prin asigurarea performanÅ£elor ÅŸi dezvoltării fizice ÅŸi sportive, precum ÅŸi valorificarea ÅŸi diseminarea rezultatelor acestora".

​

Centrul este o unitate de cercetare din cadrul Universităţii, fără statut juridic independent, care reuneşte cercetători interesați de domneniul sociologiei educației și care sunt uniți de valorile derivate din misiunea centrului.

Centrul gestionează proiecte de cercetare orientate spre politicile educaÈ›ionale, succesul È™colar, evitarea abanonului È™colar, bunăstarea copiilor, promovarea non-discriminării în È™i prin educaÈ›ie, integrarea È™colară È™i vocaÈ›ională, asistarea copiilor cu nevoi speciale, legătura dintre institutÈ›iile educacaÈ›ionale È™i familie, etc. Centrul CEPSE, fiind o comunitate de cercetare formată din cadre didactice ÅŸi cercetători, funcÅ£ionează pe baza autonomiei universitare, având libertatea de gândire, de conÅŸtiinţă, de exprimare, de asociere ÅŸi de gestiune financiară garantate.

​

CEPSE funcÅ£ionează cu respectarea principiilor generale stabilite de un Regulament ÅŸi de Statutul Personalului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare din Universitatea BabeÅŸ-Bolyai (UBB), aprobat de Consiliul Cercetării ÅžtiinÅ£ifice. Consiliul Centrului se alege conform Regulamentului de alegeri în funcÅ£ii de conducere al UBB. El reprezintă, pe cale democratică, membrii comunităţii academice, indiferent de apartenenÅ£a etnică ÅŸi confesiune.

​

Centrul CEPSE se adaptează la condiÅ£iile economiei de piaţă, cu respectarea prevederilor legale privind educaÅ£ia ÅŸi cercetarea. Activităţile se organizează Å£inând seama de criteriile de eficienţă ÅŸi randament. Se acordă prioritate iniÅ£iativelor cercetătorilor ÅŸi programelor ÅŸtiinÅ£ifice care se confirmă prin performanÅ£e. Centrul se foloseÅŸte de sponsorizări ÅŸi produce resurse extrabugetare conform legii. Cu sprijinul compartimentelor administrative ale universităţii, centrul poate realiza activităţi de achiziÅ£ionare de aparatură, utilaje, fond de carte, publicaÅ£ii, dotări pentru procesul propriu de cercetare, în condiÅ£iile legii. Evaluarea prestaÅ£iei ÅŸtiinÅ£ifice a structurilor universitare (grupuri de cercetare) se face potrivit prevederilor legale în vigoare la momentul evaluării.

​

Centrul CEPSE promovează parteneriatul cu alte structuri similare pe principiul egalităţii şi dezvoltă cooperarea academică şi ştiinţifică internaţională.

​

STRUCTURA ÅžI ORGANIZAREA

Administrarea centrului de cercetare

​

Centrul CEPSE este organizat ÅŸi îÅŸi desfăşoară activitatea în temeiul legislaÅ£iei în vigoare, a Cartei Universităţii, a regulamentelor Universităţii ÅŸi Facultății de Sociologie È™i AsistenÈ›a Socială ÅŸi a propriilor regulamente. Centrul este condus de un Consiliu al Centrului, care este alcătuit din directorii È™i managerii proiectelor de cercetare care se deruleaza în cadrul centrului. Ca atare, consiliul centrului are o compoziÈ›ie dinamică, în funcÈ›ie de proiectele de cercetare câÈ™tigate.

Centrul funcÅ£ionează ca unitate distinctă, cu buget propriu în măsura existenÈ›ei unor proiecte de cercetare finanÈ›ate. Centrul îÅŸi gestionează fondurile provenite din resurse extrabugetare prin intermediul departamentului administrativ al UBB. Veniturile proprii provin din granturi de cercetare, contracte cu terÅ£i, dobânzi, donaÅ£ii ÅŸi sponsorizări obÅ£inute în condiÅ£iile legii de la persoane fizice ÅŸi juridice, române sau străine, ÅŸi orice alte surse legale, configurându-ÅŸi o politică de structură ÅŸi personal proprie, prin angajarea de cercetători în funcÈ›ie de fondurile disponibile.

​

Centrul CEPSE are ca principale competenţe și obligații:

​

- conceperea şi derularea programelor de cercetare ştiinţifică din competenţa direcţiilor de cercetare abordate;

- derularea cursurilor de formare profesionala, continuă a adultilor şi cursuri postuniversitare;

- asigurarea şi gestionarea resurselor financiare necesare acoperirii activităților de cercetare;

- organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor şi supunerea rezultatelor spre avizare Consiliului facultăţii şi spre validare Senatului Universităţii;

- încheierea de acorduri de colaborare cu unităţi similare din Å£ară ÅŸi din străinătate;

- gestionarea cooperărilor ştiinţifice naţionale şi internaţionale;

​

Responsabilități de leasdership:

​

Directorul Centrului asigură conducerea operativă a centrului È™i răspunde de derularea proiectelor de cercetare, de activităţile centrului, asigură acoperirea cu specialiÅŸti a tuturor posturilor, face propuneri de colaboratori externi, propune cooperări cu unităţile de profil din alte universităţi. Directorul centrului trebuie sa fie cu titlul de doctor ÅŸi să fie o personalitate activă în domeniu, cu programme de cercetare ÅŸi publicaÅ£iile în domeniul de funcÈ›ionare al centrului.

Consiliul centrului răspunde de managementul cercetării, al calităţii ÅŸi de managementul financiar, conform repartizării bugetului centrului. Fiecare director de proiect, membru în consiliul centrului, administrează propriul proiect È™i răspunde pentru o cât mai echitabilă repartizare a fondurilor. Consiliul centrului răspunde de selecÅ£ia, angajarea, evaluarea periodică, formarea ÅŸi motivarea personalului. În politica de recrutare ÅŸi promovare a cercetărilor se aplică principiul competenÅ£ei profesionale. Promovarea pe un post de cercetare se face în funcÅ£ie de competenţă, Å£inându-se cont de resursele financiare ale centrului.

ToÈ›i participanÈ›ii în cadrul centrului de cercetare participă la evaluarea periodică a centrului È™i contribuie prin scriere de proiecte È™i strângere de fonduri la adunarea de fonduri pentru centrul de cercetare.

​

MEMBRII 2016

​

1.      Prof. dr. Maria Roth, director centru CEPSE

2.      Prof. dr. Eniko Albert-Lorincz

3.      Conf. dr. Andrea Muller-Fabian

4.      Conf. dr. Cristina Baciu

5.      Conf. dr. Teodor-Paul HărăguÅŸ

6.      Conf. dr. Mihai-Bogdan Iovu

7.      Conf. dr. Bela Szabo

8.      Lect. dr. Agnes David-Kacso

9.      Lect. dr. Anna Bérnath-Vincze

10.  Lect. dr. Dan-Octavian Rusu

11.  Asist. Corina Voicu

12.  Cercetător dr. Sergiu-Lucian Raiu

13.  Veronica Savu-SomeÈ™an, drd.

14.  Ioana BoldiÈ™, drd.

15.  Diana Onea, drd.

16.  Anca MureÈ™an, drd.

17.  Bela Olimpiu LăcătuÈ™, drd.

CENTRUL DE EVALUARE A

PROFILULUI SOCIO-EDUCATIONAL

 

CENTER FOR SOCIAL-EDUCATIONAL EVALUATION 

bottom of page